Toekomst van internet baart hackers zorgen

Bij het bedenken van het internet is tientallen jaren geleden nooit goed nagedacht over de veiligheid ervan. Een grote groep hackers, die deze week samenkomt in Las Vegas, maakt zich daarom zorgen over de toekomst van het web. "We moeten het internet echt veiliger maken", zegt hacker Dan Kaminsky op Black Hat, een van de twee beveiligingsconferenties in Vegas.

"We hebben veel werk te verzetten als we door willen met het internet", zegt Kaminsky. "Doen we dat niet, dan lopen we het risico om dit fantastische medium kwijt te raken."

Gemak

Andere hackers vallen hem bij. "De meeste mensen willen alleen maar gemak en bedrijven springen daar goed op in", zegt een bezoeker van hackerconferentie Def Con, die ook in Las Vegas wordt gehouden. "Beveiliging schiet er dan bij in", aldus de hacker, die anoniem wil blijven.

"Bedrijven zijn vooral bezig met zo snel mogelijk producten op de markt brengen", zegt ook de Nederlandse hacker Edwin van Andel. "Hackers worden daar wel bang van."

Internet der dingen

Met name het 'internet der dingen', waarbij normale apparaten aan internet worden gekoppeld, denk aan horloges, maar ook aan koelkasten of zelfs medische apparatuur, is een reden tot zorg. "Vaak worden apparaten maar aan internet gekoppeld, zonder dat echt goed wordt nagedacht over de beveiliging", aldus onderzoeker Yonathan Klijnsma, die spreekt op Def Con. "Als je als onderzoeker het internet afstruint, kom je zo honderdduizend problematische gevallen tegen", zegt Klijnsma.

Hackers kunnen daarbij helpen om dat te voorkomen. "Dat klinkt misschien heel vreemd, maar toch is het zo", zegt Inti De Ceukelaire. Hij doet mee aan een hack-evenement dat tijdens de hackerconferenties in Las Vegas wordt gehouden, en waar hackers tienduizenden euro's kunnen verdienen met het vinden van bugs in software.

Beloningen

Dat staat niet op zichzelf. Verschillende bedrijven geven hackers inmiddels beloningen als ze beveiligingsproblemen aantreffen. Facebook en Google doen dat al langer; Apple is daar deze week mee begonnen, met beloningen van maximaal 200.000 dollar per gevonden kwetsbaarheid.

Daarnaast bestaan er platforms als HackerOne en Bugcrowd, waar hackers tegen betaling bedrijven onder de loep nemen. "We moedigen hackers aan om het goede te doen en ze onderzoek te laten doen naar de veiligheid van het internet", zegt Jobert Abma van dat bedrijf.

Voordeel voor bedrijven: de kans is aanwezig dat je toch wel wordt gehackt, dus dan kan dat maar beter gebeuren door hackers met goede bedoelingen, zeggen hackers.

Written by Zerocopter

August 6, 2016