Op 24 november is het weer Nationale Check je Wachtwoorden Dag. Op deze dag vraagt Wachtwoord Bewust aandacht voor het gevaar van zwakke wachtwoorden en biedt handvatten om het te verbeteren. Ook doen ze onderzoek naar het wachtwoordgebruik onder Nederlanders. Zo kwam hieruit dat drie op de vijf nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten gebruikt en dat één op de twee Nederlanders zich wel eens zorgen maakt dat ze gehackt worden (bron: DirectResearch). Wat kan je hier nou aan doen?
Vaak wordt er gezegd dat je een sterk wachtwoord moet hebben, maar om voor elke online dienst een nieuw wachtwoord te verzinnen is een hele klus. Daarnaast kan je ze nooit allemaal onthouden en heb je daarom waarschijnlijk een minder sterk wachtwoord gekozen. Kijk maar naar de top 10 meest gevonden wachtwoorden van de datalek bij Friend Finder.
Voor de wachtwoordmanager gebruik je één sterk wachtwoord om bij al je wachtwoorden te komen die het programma voor je onthoudt. Ook kan je het programma wachtwoorden voor je laten genereren zodat je zeker weet dat het een sterk en veilig wachtwoord is en als jij ze niet kan onthouden, kan iemand anders dat waarschijnlijk ook niet.
Mocht er bij één van die online diensten en datalek voorkomen, en criminelen hebben mailadressen en wachtwoorden buitgemaakt, dan kunnen ze deze combinatie gaan proberen op andere websites en online diensten. Op die manier kunnen deze criminelen gemakkelijk binnenkomen op al je andere accounts, maar niet als je dus voor elke online dienst een ander wachtwoord gebruikt.
LastPass is een complete wachtwoordmanager met applicaties voor een groot aantal besturingssystemen en browsers. Het voordeel van deze software is dat de gratis versie sinds kort automatische synchronisatie toestaat. Daarmee zijn alle wachtwoorden beschikbaar op verschillende apparaten, wat het dagelijks gebruik sterk vergemakkelijkt. De software biedt verschillende functies, waaronder het genereren en invullen van wachtwoorden, tweetrapsauthenticatie en het inloggen met een vingerafdruk op mobiele apparaten.
1Password biedt gebruikers de functies die van een complete wachtwoordmanager verwacht mogen worden, zoals het invullen en genereren van wachtwoorden, aanwezigheid op verschillende besturingssystemen en browsers, degelijke beveiliging en mogelijkheid tot synchronisatie. Dat laatste is mogelijk voor een abonnementsprijs van enkele euro’s. 1Password kan deze functie automatisch uitvoeren en zorgen voor het synchroniseren op verschillende apparaten. Gebruikers kunnen bovendien kiezen hun wachtwoorden zelf te synchroniseren, bijvoorbeeld door een dienst als Dropbox, OneDrive of iCloud te gebruiken.
Een goed wachtwoord bedenken is moeilijk. Je kan in ieder geval de volgende regels volgen om tot een sterk wachtwoord te komen:
Extra tips:
Je kan er ook voor kiezen om een complete zin als wachtwoord te gebruiken, een zin is vaak makkelijker te onthouden dan een wachtwoord met leestekens en cijfers. Omdat de lengte van een wachtwoord grotendeels bepaalt hoe moeilijk het wachtwoord te kraken is, hoef je bij een wachtwoordzin niet per se leestekens en cijfers te gebruiken. Het mag natuurlijk wel, dat zorgt voor wat extra complexiteit.
Written by Zerocopter
November 23, 2016