Jonge hackers op het rechte pad houden

In een afgeladen zaal in WORM in Rotterdam discussieerden tijdens de vierde aflevering van HackTalk diverse ervaringsdeskundigen over hoe talentvolle jonge hackers op het recht pad kunnen blijven en hun weg kunnen vinden naar bedrijven op het gebied van cybersecurity. ‘Ervaringsdeskundigen’ betekent in dit geval oudere én jonge hackers.

De 15-jarige Jurre Groenendijk vertelde hoe hij zijn eigen school meer cybersecure heeft gemaakt: ‘Ik heb het netwerk getest en een aantal tekortkomingen ontdekt. Daarnaast heb ik op een eenvoudige manier de kluisjes gehackt. De uitkomsten heb ik laten zien aan de schoolleiding. Zij hebben daardoor direct maatregelen kunnen nemen, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren’.

Jurre liet daarmee zien dat hij een getalenteerde jonge hacker is die aan de goede kant van de streep blijft. Helaas is de werkelijkheid vaak anders. Eén op de zes jongeren tussen de 12 en de 17 jaar heeft weleens een cyberdelict gepleegd, bewust of onbewust. In de leeftijdscategorie 16-17 jaar is dit percentage zelfs 33%. Het gaat hier bijvoorbeeld om hacken, je online als iemand anders voordoen om vertrouwelijke gegevens te verkrijgen, het online bedreigen van mensen of het downloaden van films zonder ervoor te betalen, aldus onderzoek uitgevoerd in opdracht van Safer Internet Centre Nederland.

Barry van Kampen gaf aan waarom Hack in de Klas een belangrijk programma is om jongeren voor hacken te interesseren en ze te begeleiden naar een juiste vervolgopleiding.

De ervaren hackers Edwin van Andel, CEO van Zerocopter, en Victor Gevers, verantwoordelijk voor het aanbrengen van meer dan 5.000 Responsible Disclosures, wierpen zich op als ‘Grumpy Grey Old Hackers’. Zij struinen social media af en benaderen jonge hackers die over de schreef gaan. ‘Het eerste signaal is stoer doen in een tweet, het volgende is data daadwerkelijk tonen en voordat je het weet wordt een jongere benaderd door criminelen die de gehackte informatie voor veel geld willen kopen. Dat willen wij voorkomen. Wij kunnen op basis van onze ervaring jonge hackers helpen om de juiste stappen te zetten en op het rechte spoor te blijven,’ aldus Van Andel.

Lees meer: Cyberrisico's voor jonge kinderen

Written by Zerocopter

February 16, 2018