Helft mkb'ers slachtoffer van digifraude

Bijna de helft van de mkb’ers had afgelopen jaar last fraude via internet. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK).

De helft van die digifraude-slachtoffers leed financiële schade. De bedragen liepen uiteen van 40 tot 250.000 euro, aldus de KvK in haar rapport Preventie door het mkb tegen digitale fraude, dat gisteren verscheen.

Beveiligen loont

Datalekken en identiteitsfraude veroorzaakten gemiddeld de hoogste financiële schade. Ook in het rijtje van criminele activiteiten op internet: ransomware, malware, phishing, spookfacturen en faillissementsfraude.

,,Daar schrik ik totaal niet van’’, aldus Edwin van Andel, specialist op het gebied van internetveiligheid bij Insite Security uit Groningen. Hij vergelijkt het internet met een willekeurige straat in Nederland. ,,Inbrekers rammelen aan alle deuren en ramen. Als er één verder open staat dan de rest, breken ze daar in.’’ De mkb’er die zijn website niet goed beveiligt, is prooi voor fraudeurs en hackers. Honderd procent veilig lukt overigens amper, zegt Van Andel. ,,Maar, als die van jou goed is, gaan ze naar je buurman.’’

Puur toeval

Waar ligt het aan, die kwetsbaarheid van de websites van mkb’ers? Uit het onderzoek van de KvK blijkt dat een derde van de ondernemers weinig kennis heeft van fraude op internet. Een vijfde verdiept zich er bovendien niet in. Dat beeld herkent Van Andel. ,,Ze negeren alle signalen. Ze vinden beveiliging te duur en zijn vooral gefocust op hun product. Of ze denken dat ze niet interessant zijn.’’ Maar dat laatste is absoluut niet waar, weet de security-expert. ,,Of je nou de slager om de hoek bent of een miljoenenbedrijf hebt: het maakt hackers niets uit.’’ De meeste gevallen zijn dus puur toeval.

De KvK trekt naar aanleiding van haar rapport de conclusie dat er nog veel te winnen valt. Van Andel sluit zich daarbij aan: ,,Alles gaat via internet en dat wordt alleen maar meer.’’ Hij stelt dat ondernemers zeker 10 procent van alle investeringen moeten besteden aan cyber security. ,,Het is echt een must. Want wie niet oplet, is een keer aan de beurt.’’

Written by Zerocopter

October 4, 2017