Hacken als schoolvak is hot

De hackende computernerd is hot. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse jongeren. Sterker: sommige jongeren zien het zichzelf ook (illegaal) doen. Scholen en bedrijven willen hen inzetten in de strijd tegen cybercrime.

Stiekem inbreken op andermans computer: dat zien veel jongeren wel zitten. Door hackersgroepen als Anonymous is hacken hotter dan ooit.

Uit onderzoek van beveiligingsexpert Kaspersky onder 12.000 IT-professionals en consumenten uit de VS en Europa blijkt dat 60 procent van de Nederlanders onder de 25 hacken een 'indrukwekkende' vaardigheid vindt. Bijna 30 procent van de jongeren ziet zichzelf best hacken voor een illegaal doel of voor geld. 25 procent voelt zich ongemakkelijk bij hackers.

Ethisch hacken

Edwin van Andel is al bijna 30 jaar 'ethisch hacker'. "Mijn vader had een computer die kapotging en ik haalde hem uit elkaar om alles uit te vogelen. Zo kwam ik steeds meer te weten over computers. Ik begon al te hacken voordat er internet was, we deden het voordat mensen het wisten en ook voordat het illegaal was."

Dat jongeren onder de indruk zijn van hackers, snapt Van Andel wel. "Het is gewoon spannend. Je wilt een puzzel oplossen. Veilige websites zijn voor veel hackers de grootste uitdaging, die willen ze kraken, dan hebben ze gewonnen."

DDOS-aanvallen

Frank Maas, opleidingsmanager ICT en mediavormgeving aan het ROC Flevoland, ziet ook het enthousiasme van zijn studenten. "Er was laatst een hackers-top, en daar gingen heel veel studenten naartoe", vertelt hij.

Het ROC biedt de studenten vanaf volgend jaar vakken aan op het gebied van cybersecurity. Met andere woorden: studenten leren legaal hacken voor een goed doel. "Wij kregen geluiden dat er een tekort is aan jongere werknemers in cybersecurity."

Spannende statements

Maas: "De studenten vinden het vooral spannend als er politieke statements worden gemaakt met een hack. Mensen denken bij 'hacken' meteen aan Anonymous, maar vergeet niet: hackers zijn ook de personen die ddos-aanvallen uitvoeren of phishingmails sturen."

Nederland loopt heel erg voor op de zogenoemde 'responsible disclosure', weet Van Andel. Dat is een systeem waarin een hacker een lek bij een bedrijf kan opsporen en melden, zónder dat de hacker wordt aangeklaagd.

Dat vindt Van Andel een goede ontwikkeling, want zo zien mensen dat niet alle hackers crimineel zijn. "Ze zijn soms best lief, willen niet allemaal slechte dingen doen. Ik benader ook jonge hackers op Twitter, daar zitten ze allemaal – ze vertellen namelijk graag over hun activiteiten. Ik zeg dan: 'hey, ik zie wat je doet en wil je helpen het op de goeie manier te doen'."

Bekijk het hele item hier.

Written by Zerocopter

October 25, 2016