Goede hacker vliegt gratis de wereld over

AMSTERDAM - De Nederlandse hacker Olivier Beg, die de Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines wees op beveiligingslekken en daarom gratis de wereld mag overvliegen, wacht een naheffing van de belastingdienst.

Een half jaar geleden daagde United Airlines hackers uit om hun website op fouten te testen. De 19-jarige it-specialist uit Amsterdam ging de uitdaging aan en ontdekte binnen ’een paar uur’ meerdere beveiligingsfouten. Hij trok bij United aan de bel en die beloonde zijn vondst met maar liefst 1 miljoen airmiles.

Maar nu wil de belastingdienst ook een graantje meepikken. De dienst ziet het vliegkrediet namelijk als inkomen, waarover belasting moet worden betaald. Daarom heeft Beg een deel van zijn miles aan vrienden en familie gegeven om de aanslag iets te drukken, legt hij uit. Ook moet de Amsterdamse hacker luchthavenbelasting betalen, per keer ongeveer 5 euro.

Samenwerken

De Amsterdammer mag van United niet zeggen welke lekken hij aantrof. „Het ging om fouten op de website”, zegt Beg. „Meer kan ik er niet over zeggen. Maar het is wel bijzonder dat ik ze heb ontdekt”, vertelt hij bescheiden.

Eerder spoorde Beg beveiligingsfouten op bij het Amerikaanse bedrijf Yahoo en kreeg hiervoor een ’flinke beloning van meer dan tienduizend euro’.

Ook wees hij de populaire taxidienst Uber op beveiligingsfouten en verdiende 500 dollar.

Inmiddels werkt hij bij Zerocopter, een bedrijf dat hackers en bedrijven samenbrengt.

Written by Zerocopter

August 9, 2016