Experts dringen aan op strenge beveiliging openbare wifi-netwerken

Volgende maand komt de gemeente met een uitgewerkt voorstel voor gratis wifi in de hele stad. Een uitkomst voor wie snel door z'n databundel heen is, maar ook een groot risico voor wie de gevaren niet kent. Deskundigen dringen aan op een strenge beveiliging van het systeem.

'We zien hier een programmaatje dat draait op een tablet. Dit is een heel makkelijke manier om je wifi-verkeer af te vangen', vertelt ethisch hacker Edwin van Andel. Met een setje van zo'n honderd euro kunnen criminele hackers inlogcodes meelezen van je bankrekening, je digiD en andere privacygevoelige gegevens.

'Dit doet alle netwerken na waar om gevraagd wordt. Dus op het moment dat je een keer bij een open netwerk bent geweest, dan onthoud jouw telefoon die naam en op het moment dat je in de buurt komt van mijn kastje, dan maakt jouw telefoon ongemerkt verbinding. Dan kan ik al het verkeer dat er doorheen gaat zien', aldus Van Andel.

Van Andel is groot voorstander van gratis wifi door de hele stad, maar heeft wel voorwaarden. 'Er moet isolatie zijn. Als ik met mijn telefoon op een netwerk zit, dat mijn buurman niet mee kan kijken. Dan kan het redelijk veilig zijn.'

De gemeente wil pas in januari reageren. Dan worden de plannen aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Kijk het hele at5 item hier.

Written by Zerocopter

December 19, 2016