Cybersecurity sector krijgt specialistische branche-organisatie ‘Cyberveilig Nederland’

Samenwerking noodzakelijk om Nederland digitaal weerbaarder te maken

Acht cybersecurity dienstverleners nemen het initiatief tot de oprichting van de brancheorganisatie ‘Cyberveilig Nederland’. Zij vragen andere dienstverleners binnen de sector zich bij dit initiatief aan te sluiten om gezamenlijk de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten en de kwaliteit en transparantie binnen de groeiende cybersecurity sector te verhogen. De cybersecurity dienstverleners Computest, Fox-IT, Guardian 360, Hoffmann, Motiv, Northwave, QSight IT en Zerocopter hebben daarom gezamenlijk een overeenkomst gesloten om de oprichting van de brancheorganisatie ‘Cyberveilig Nederland’ mogelijk te maken.

Digitalisering zorgt voor noodzaak aandacht cybersecurity

97,1 procent van de Nederlandse bevolking heeft toegang tot internet. Nederland behoort daarmee tot de digitale voorhoede binnen Europa. Deze digitalisering brengt grote economische en maatschappelijke kansen met zich mee. Om die kansen te benutten is het noodzakelijk om blijvend vertrouwen te kunnen hebben in onze informatie en informatiesystemen. Aandacht voor cybersecurity is daarom geen luxe, maar noodzaak.

Kwaliteit binnen de cybersecurity sector

De grote cyberaanvallen WannaCry en NotPetya zorgden vorig jaar voor een hardhandige wake-up call ten aanzien van de digitale kwetsbaarheid van Nederlandse organisaties. In de toenemende vraag naar cybersecurity dienstverlening is aandacht voor transparantie en kwaliteit daarbij belangrijk om het vertrouwen in de sector te waarborgen. “Opdrachtgevers zien zo langzamerhand een veelheid van informatiebeveiligingsdiensten ontstaan en hebben moeite een goede keuze te maken”, aldus Steven Dondorp, Algemeen Directeur Northwave, “Laat staan dat ze een goede inschatting kunnen maken van de prijs-kwaliteitverhouding. Het is dus meer dan noodzakelijk dat wij als sector hierin een grotere transparantie gaan bieden en gezamenlijk goede kwaliteitsstandaarden ontwikkelen.”

Rol in het publieke debat over cybersecurity

Ondanks dat cybersecurity steeds bredere aandacht krijgt, wordt in het cybersecurity ‘krachtenveld’ de stem van cybersecurity leveranciers nog onvoldoende gehoord. “Als initiatiefnemers hebben we overwogen ons aan te sluiten bij andere brancheorganisaties. Onze specifieke belangen verdwijnen daar echter al snel achter de bredere achterban belangen van de achterban van dit soort organisaties. Dat is de belangrijkste reden om ‘Cyberveilig Nederland’ op te richten.”, gaat Aksel Dorèl, Directeur Motiv, verder. 

Oprichting brancheorganisatie

‘Cyberveilig Nederland’ gaat op korte termijn van start en de acht initiatiefnemers rekenen erop dat zich snel meerdere leveranciers zullen gaan aansluiten. Dorèl en Dondorp vertellen: “In de opstartfase hebben wij als verkenningscommissie alvast twee uitstekende kandidaten geselecteerd om ons te vertegenwoordigen. ‘Cyberveilig Nederland’ zal worden geleid door Petra Oldengarm, tot voor kort Director Cybersecurity bij Hoffmann en al jaren actief in het werkveld van de informatiebeveiliging. Zij zal worden bijgestaan door Liesbeth Holterman, die hiervoor belangenbehartiger ‘cybersecurity’ is geweest voor ICT en technologie belangenorganisaties en jarenlang voor de overheid in het veiligheidsdomein heeft gewerkt. Beide kandidaten konden rekenen op een unaniem akkoord van alle founding partners”.

Written by Zerocopter

March 14, 2018