De Nederlandse securitystartup Zerocopter heeft een investering van 1,3 miljoen euro opgehaald. Met het online platform kunnen bedrijven hun online beveiliging testen.
Na een dik jaar heeft Zerocopter-oprichter Junior Meijering zijn eerste grote investering binnen. De 1,3 miljoen euro is afkomstig van individuele investeerders en wordt gebruikt om het platform verder uit te breiden. "We gaan zo'n tien extra mensen aannemen", aldus Meijering, waarmee het totaal aantal werknemers op twintig moet komen.
Zerocopter is een online platform waarmee bedrijven hun online beveiliging kunnen testen, bijvoorbeeld of een database met gevoelige klantgegevens voldoende is beveiligd. Dit geldt ook voor het testen van de beveiliging van online applicaties, interne communicatie of belangrijke bedrijfsbestanden.
De startup biedt drie functionaliteiten aan. Allereerst kunnen bedrijven via Zerocopter hackers inhuren om de beveiliging te testen. Het bedrijf maakt een budget vrij en hackers kunnen gevonden kwetsbaarheden via het platform aan het bedrijf melden.
Het team van hackers wordt geleid door de 19-jarige Nederlandse hacker Olivier Beg die recentelijk in het nieuws kwam omdat hij vliegtuigmaatschappij United Airlines had gehackt. Hij kreeg een miljoen award miles en vliegt sindsdien praktisch gratis.
De meldingen van hackers worden gecontroleerd door Zerocopter, onder andere of ze kloppen en of de gevonden problemen duidelijk zijn omschreven. Daarmee wordt er een bedrag een de melding gekoppeld, dat varieert tussen de 50 en 1500 euro. "Sommige hackers verdienen bij ons 3000 euro per week", aldus Meijering. Onder andere Nuon is klant bij Zerocopter.
Het tweede onderdeel bestaat uit een verzameling scanners die de beveiliging van een bedrijf analyseren, bijvoorbeeld of software up-to-date is en of er een gevaarlijke opening in een server wordt gevonden. Een maandelijkse scan kost 200 euro per maand.
Het derde en laatste onderdeel van Zerocopoter biedt de mogelijkheid om een formulier op de website van het bedrijf te plaatsen waarmee hackers kwetsbaarheden kunnen melden. Deze kwetsbaarheden worden vervolgens door Zerocopter gecontroleerd en doorgestuurd naar het betreffende bedrijf.
Daarmee lijkt Zerocopter op het eveneens door Nederlanders opgerichte HackerOne, dat ook hackers aan bedrijven koppelt. In tegenstelling tot HackerOne hanteert Zerocopter vaste prijzen voor gevonden lekken en biedt het de scandienst aan, maar het doel is hetzelfde: de kwaliteiten van hackers inzetten om het internet veiliger te maken.
Zerocopter is in 2015 opgericht en bood het eerste jaar zijn dienst gratis aan in ruil voor feedback van bedrijven. "Inmiddels is het gros van die bedrijven nog steeds klant bij ons", vertelt Meijering, die jarenlang als hacker in dienst is geweest bij bedrijven om hun beveiliging te testen.
De investering van 1,3 miljoen euro wordt ook gebruikt om het platform van Zerocopter te verbeteren. "Het dashboard wordt visueel aantrekkelijker en overzichtelijker gemaakt. Het moet voor bedrijven duidelijker worden hoe hun beveiliging is verbeterd sinds ze bij ons klant zijn."
Written by Zerocopter
September 6, 2016